G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128 G128

G128

  • programma: nieuwbouw woning + poolhouse
  • bouwheer: privé
  • bouwjaar: 2007 & 2018 (poolhouse)
  • locatie: Opwijk

Dit ontwerp is het resultaat van een intensief overleg tussen bouwheer en architect. Doel was een lage energiewoning te ontwerpen met de nodige aandacht voor oriëntatie, lichtinval en privacy ten opzichte van de straat en de aanpalende percelen.

Gezien de woning een zuid-oost-georiënteerde voorgevel heeft en men een maximum aan lichtinval wenste zonder in te boeten aan privacy, is er met het principe van een dubbele gevel gewerkt. Een losstaande muur schermt de inkomdeur en de raampartijen op het gelijkvloers af maar laat toch het licht tot diep in de woning binnendringen. De zijgevels zijn om diezelfde redenen van privacy vrij gesloten gehouden. De achtergevel daarentegen is heel open. Deze transparantie brengt met zich mee dat er een sterke relatie is met de tuin.

De verschillende woonfuncties op het gelijkvloers lopen in elkaar door waardoor er een grote open ruimte-ervaring heerst. Dit wordt versterkt door de vide in de leefruimte die verbinding heeft met de nachthal op de verdieping. Enkel de keuken wordt afgeschermd door de berging.
De gevel is opgetrokken in gelijmde gevelsteen, waardoor een meer homogene kleur bekomen wordt. De cederhouten latten van de luifel en garagepoort geeft het geheel een warm accent binnen de evenwichtige, zuivere vormgeving.

Het poolhouse kreeg een gelijkaardige architectuur. Vooraan is een ligruimte met sauna en stoombad voorzien. Voor de sauna zijn brede lamellen geplaatst om de privacy te kunnen waarborgen. De natuurstenen wand lijkt door het poolhouse te steken en vormt de scheiding tussen poolhouse en tuinberging aan de achterzijde.