T305 T305 T305 T305 T305 T305 T305 T305

T305

  • programma: nieuwbouw toonzaal, werkplaats en burelen
  • bouwheer: privĂ©
  • bouwjaar: 2017
  • locatie: Merchtem

De uitbreiding voor dit bedrijf in raam- en aluminiumconstructies diende een flexibel bedrijfsgebouw te worden, met een hoge graad aan transparantie, zowel tussen buiten en toonzaal, tussen toonzaal en burelen als tussen toonzaal en de werkplaats. Tegelijk moest het ontwerp aansluiting vinden bij het bestaande gebouw. Het gebouw werd opgetrokken in prefab beton en omgeven door glasgevels. Hierdoor werd de afwerking tot een minimum herleid. De ruwbouw is als het ware meteen de afwerking.

De toonzaal werd voorzien van zonwerende beglazing welke een maximale lichttransmissie combineert met minimale zonnewarmte. Hier werd ook een structurele zonwering voorzien. Deze is uitgevoerd in lamellen met verschillende breedtes en willekeurig geplaatst, waardoor binnen in de toonzaal een dynamisch (schaduw)lijnenspel ontstaat. Als basis van de verticale lamellen werd speciaal voor dit project een nieuw profiel ontwikkeld. Om tot verschillende breedtes te komen werd op dit nieuw ontwikkelde profiel standaardprofielen gemonteerd. De gespreksruimtes (verkoopsburelen) op het gelijkvloers werden voorzien van donker zonwerend glas en garandeert zo de privacy van de gebruikers.

De gevel werd zo het visitekaartje van het bedrijf. Het is een mooi evenwichtsspel tussen transparantie en privacy, tussen vlakken en lijnen en tussen glad en ruw.